PAO psychologie nascholing & opleiding

Scholingsaanbod

Expertreeks neuropsychiatrie bij volwassenen

Postacademische cursus over diagnostiek en behandeling van hersenletsel

Doel van de scholing

Wil jij meer basiskennis over cognitieve problemen, gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen bij volwassenen, als gevolg van hersenletsel? Bijvoorbeeld omdat je in jouw werk binnen de psychiatrie, verslavingszorg of tbs-kliniek cliënten tegenkomt die niet aangeboren hersenletsel hebben.
Bij mensen met neuro-psychiatrische stoornissen is er vrijwel altijd sprake van een complexe verwevenheid van cognitieve stoornissen, gedragsproblemen, persoonlijkheidsveranderingen en psychiatrische stoornissen.
Het succes van een behandeling hangt sterk af van de kwaliteit van de diagnostiek. Het is daarom erg belangrijk dat je goed aansluitende diagnostiek uitvoert bij deze doelgroep. Hier is in deze cursus veel aandacht voor.

Ook leer je de basisprincipes van neuropsychiatrie bij volwassenen én is er aandacht voor de behandeling van cliënten met neuropsychiatrische problemen, als gevolg van hersenletsel.
Dit alles vanuit het denk- en werkmodel gericht op ‘hersenen – cognitie – gedrag’.

  • Interpreteren van neuropsychologische diagnostiek in kader van gedragsproblemen – neuro psychiatrische problematiek
  • Diagnostiek en behandeling van neuropsychiatrische problematiek
  • Klinisch redeneren vanuit het verklaringsmodel hersenen-cognitie-gedrag

 

De cursus wordt gegeven door 4 experts:

  • Frank Jonker
  • Mariska Mantione
  • Haike van Stralen
  • Annelies Buhrmann

Doelgroep discipline

GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch (neuro) psychologen, psychiaters.

Doelgroep

Wil je weten hoe gestoorde hersenfuncties kunnen leiden tot gedragsproblemen en hoe je dit vertaalt naar een verbeterde nazorg?

Of wil je beter begrijpen waarom een behandeling van (neuro)psychiatrische problematiek niet goed verloopt en mogelijk te wijten is aan een onvoldoende rekening houden met de locatie van het NAH en/of specifieke cognitieve functies? En hoe je dit kunt voorkomen en/of verbeteren?

De doelgroep van de cursus bestaat uit orthopedagogen, psychologen, GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten, die meer willen leren over neuropsychiatrische problemen bij volwassenen met hersenletsel. Je werkt bijvoorbeeld in de (forensische) psychiatrie, verslavingszorg of tbs-kliniek.
Op jouw werkplek kun je het geleerde in de praktijk brengen en van daaruit beschik je over casuïstiek.

Kijk op de website van PAO Psychologie voor alle informatie, een interview met de hoofddocent, actuele cursusdata en accreditaties.

Lees hier een interview met één van de docenten, Frank Jonker: “Gedragsproblemen zijn vaak het gevolg een combinatie van de locatie van het letsel en de specifieke cognitieve functies. Als een behandeling binnen de reguliere psychiatrie niet aanslaat, zou men verder onderzoek moeten doen naar de cognitieve functies.”

 

Vooropleiding/ervaring

Big-opgeleide psychologen
Je hebt meerdere cliënten met een chronisch somatische aandoening en/of hun naasten in behandeling en werkt multidisciplinair samen.

 

Onderwijsvorm

Open aanbod (op inschrijving).

 

PAO

telefoon 085-4879310
www.pao.nl

Ga naar de website voor meer informatie